FiberFox https://fiberfox.com.tr Fri, 30 Jul 2021 12:34:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8 https://fiberfox.com.tr/wp-content/uploads/2021/07/cropped-fiberfox-favicon-32x32.png FiberFox https://fiberfox.com.tr 32 32 PoE vs PoE+ vs PoE++ Switch: Nasıl seçilir? https://fiberfox.com.tr/poe-vs-poe-vs-poe-switch-nasil-secilir/ https://fiberfox.com.tr/poe-vs-poe-vs-poe-switch-nasil-secilir/#respond Wed, 14 Jul 2021 14:56:04 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4291 PoE vs PoE+ vs PoE++ Switch: Nasıl seçilir? Devamı »

]]>
PoE veya Power over Ethernet, yerel alan ağları (Lan’lar) için aynı ethernet kablosu üzerinden hem veri hem de enerjiyi güvenli bir şekilde sağlayan kanıtlanmış bir zaman tasarrufu ve para tasarrufu sağlayan teknoloji girişimidir. Mevcut pazarda, power over ethernet türlerine dikkat ederseniz, PoE, PoE+ ve PoE++ türlerinin olduğunu göreceksiniz. Ama bu üç PoE anahtarı türü hakkında ne biliyorsunuz? Ne ayrıcalıkları vardır? Ve aralarında doğru seçim nasıl yapılır?

PoE ve PoE Switch Nedir?

PoE nedir?

PoE teknolojisi 2003 yılında Poe standardı olan IEEE 802.3af standardı tarafından tanımlanmıştır. Bu standarda göre, Poe, VoIP telefonları gibi bir PDs’in (powered devices) , Ethernet kablolarındaki mevcut dört bükümlü çiftten sadece ikisini kullanarak 12.95 watt’a kadar almasını sağlar.

PoE switch nedir?

PoE switch, PoE teknolojisinin uygulanmasına atıfta bulunur. Bir çeşit PSE (power sourcing equipment) olarak işlev gören bir PoE switch, ağ bağlantısını gerçekleştirmek için Ethernet kabloları üzerinden PDS’YE güç sağlar. Böylece, 802.3 af standardı switchi, 44V ila 57V arasında bir voltaj aralığı ile PoE portu başına 15.4 W’a kadar maksimum güç tüketimini sağlar. ve PoE switch bağlı PDS voltaj aralığı ise 37V ila 57V arasındadır.

PoE+ ve PoE+ Switch Nedir?

PoE + teknolojisi PoE standardı olan (IEEE 802.3 at standardı), 2009 yılında yayınlanan PoE teknolojisinin bir yükseltmesidir. Piyasadaki PDs’ler (powered devices), normal çalışması için 12.95 W’dan fazla PoE watt gerektiren kablosuz erişim noktaları için daha fazla watt ihtiyacı duymaktadır. Bunu çözmek için, yüksek güç tüketimini destekleyebilen PoE+ teknolojisi seçilmektedir.

Bir PoE network switch ve PoE + network switch de iki çift üzerinden güç sağlar, fakat 42.5 v ila 57V voltaj aralığına sahip bir PDs için 25.5 W’a kadar güç sağlayabilen ek bir güç sınıfı ekler. Bir PoE+ switch için her bir portu tarafından sağlanan maksimum güç aralığı ise 50V ile 57V arasında bir voltaj aralığı ile birlikte 30Watt’tır.

PoE++ ve PoE++ Switch Nedir?

Geniş cihaz uygulamalarına daha fazla güç katmanın peşinde olan IEEE 802.3 standardı, PoE+ teknolojisini 2018’de PoE++ ‘ ya (IEEE 802.3 bt standardı) yükseltmek için bir kez daha gerekti

Poe++ iki tipe ayrılır: tip 3 ve tip 4 olarak ;

Tip 3; bir bakır kablodaki iki veya dört çiftin 51W’A kadar bir PDs’den güç aktarmasını sağlar.

Tip 4 ; bir Ethernet kablosundaki dört çift üzerinde bir PDs’den 71W’A güç aktarımını sağlar

Not; Cisco’nun tescilli teknolojisi olan UPoE (Ethernet üzerinden evrensel güç), IEEE PoE+ standardını bir PDs’den 51 watt’ın iki katına çıkarmak için genişleten Poe++ tip 3’e benzer şekilde çalışır. Bazı durumlarda, UPoE ayrıca PoE++olarak da adlandırılır.

Power over Ethernet switch ve PoE + switch’e yükseltme olarak, PoE++ switch, tip 3’ün altındaki her PoE portunda 60W’A ve tip 4’ün altındaki 100W’A kadar güç sağlayabilir.

PoE vs. PoE+ vs. PoE++ Switch: Hangisini Seçmelisiniz?

Yukarıda bahsedilen anlatıma dayalı olarak, PoE ile PoE+ ve PoE++ arasındaki ayrıntılı özellikleri özetleyen bir referans tablosu aşağıda sunulmuştur; bu, farklı gereksinimlere bağlı olarak hangi PoE anahtarı seçeceğinize yardımcı olacaktır.

  giriş noktası PoE+ PoE++
IEEE Standardı IEEE 802.3af IEEE 802.3at IEEE 802.3bt
PoE Tipi Tip 1 Tip 2 Tip 3 Tip 4
Bağlantı Noktası Gücünü Değiştir
Maks. Port Başına Güç 15.4W 30W 60W 100W
Port Voltaj Aralığı 44–57V 50-57V 50-57V 52-57V
Güçlendirilmiş Cihaz Gücü
Maks. Cihaza Güç 12,95W 25.5W 51W 71W
Cihaza Gerilim Aralığı 37-57V 42,5-57V 42,5-57V 41.1-57V
kablolar
Kullanılan Bükümlü Çiftler 2 çift 2 çift 2-çift; 4 çift 4 çift
Desteklenen Kablolar Cat3 veya daha iyisi Cat5 veya daha iyisi Cat5 veya daha iyisi Cat5 veya daha iyisi

Sunulan rakamların teoride sadece değerli olduğunu unutmayın. Aslında, PoE serisi anahtarlar genellikle daha fazla bağlantı noktasına sahip bir switch toplam güç kapasitesini aşırı sınırlar. Bunun nedeni, birçok cihazın maksimum güçten daha az kullanmasıdır. Örneğin, tüm Poe++ tip 4 bağlantı noktalarına sahip bir switch varsa, bu hepsini maksimum 24×7 yükte kullanacağınız anlamına gelmez. Sonuç olarak, switch’e bağlamayı planladığınız tüm güçlü cihazlar için güç gereksinimlerini hesaplamanız ve PoE tasarımınız için ilgili cat kablolarını seçmeniz gerekir.

PoE vs PoE + vs PoE++ switchler arasındaki temel farklar, uygulamalarını yansıtan çalışma modlarında ve güç kaynağında yatmaktadır. Bu an genellikle VoIP telefonları, sensörler, sayaçlar, iki antenli kablosuz erişim noktaları ve pan, tilt veya zoom yapamayan basit statik güvenlik kameraları gibi bir anahtardan daha az güç gerektiren 802.3 af 15.4 W güç dağıtım cihazlarını desteklemek için kullanılır. PoE + switch’e gelince, pan, tilt veya zoom yapan daha karmaşık gözetim kameraları, altı antenli kablosuz erişim noktaları ve video IP telefonları gibi cihazları destekler. Daha yüksek bir güç watt ile, Poe++ tip 3 switch’i video konferans sistemi bileşenleri ve bina yönetim cihazları gibi cihazları destekleyebilir. Poe++ tip 3 anahtarı, dizüstü bilgisayarlar ve TV’ler gibi cihazları destekleyebilir.

Veri merkezinizin yalnızca düşük standart güç seviyeleri gerektirdiğini varsayarsak, PoE switch kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, birden fazla ağ cihazıyla daha sağlam ve yüksek performanslı bir çeşitlilik oluşturmak istiyorsanız, Ayrıca bağlantı noktasının sınırlamalarını göz önünde bulundurmak istemiyorsanız, bir PoE+ veya PoE switch seçmek daha doğru seçim olacaktır. Daha yüksek gereksinimlere veya yükseltme planlarına sahip altyapılar oluşturmaya başlarken, PoE+ veya PoE++ teknolojilerine bir göz atmak akıllıca bir seçenek olabilir. Ancak, herkesin tam bir yükseltmeye ihtiyacı yoktur. Mevcut PoE çözümünüz yeterli ise ve gereksinimlerinize uyuyorsa, mevcut PoE ağ tasarımınız olarak kalmak makul olabilir.

Sonuç:

Artan güç gereksinimleri nedeniyle, Ethernet üzerinden güç teknolojisi bu trendle birlikte gelişmektedir. Bununla birlikte, PoE tabanlı anahtar ayrıca PoE ağ anahtarından PoE + switch’e ve PoE++ switche yükseltildi. Bu makale PoE vb. arasındaki farklara ışık tutmaktadır. Umarım bu yazı size uygun bir PoE ağ switchi seçimi konusunda biraz daha yardımcı olacaktır.

]]>
https://fiberfox.com.tr/poe-vs-poe-vs-poe-switch-nasil-secilir/feed/ 0
Patch Kablo ve Çapraz Kablo Farkı Nedir? https://fiberfox.com.tr/patch-kablo-ve-capraz-kablo-farki-nedir/ https://fiberfox.com.tr/patch-kablo-ve-capraz-kablo-farki-nedir/#respond Wed, 14 Jul 2021 14:42:49 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4288 Patch Kablo ve Çapraz Kablo Farkı Nedir? Devamı »

]]>
Kablosuz teknolojilerdeki gelişmelere rağmen, Birçok bilgisayar ağı hala cihazların veri aktarımı için fiziksel bir ortam olarak kablolara güvenmektedir. Koaksiyel kablo, bükümlü çift kablo, USB kablosu, çapraz kablo, Ethernet yama kablosu, fiber optik kablo vb.dahil olmak üzere çeşitli standart ağ kablosu türleri vardır. Bu farklı ağ kablosu türleri arasında, birçok kişi yama kablosuna ve çapraz kabloya aşina olmayabilir. Aslında, yama kablosu ve çapraz kablo iki tür Ethernet kablosudur ve aynı fiziksel özelliklere sahiptirler. Ama yama kablosu ve çapraz kablo arasındaki fark nedir?

T-568A vs T-568B


Yama kablosu ve çapraz kablo hakkında konuşmadan önce, T-568A ve T-568B standardı hakkında bilgi edinmek çok gereklidir. Bu iki yama kablosu bağlantı şeması ile ilgili olarak, iki farklı bağlantı şekli vardır. T-568B kablolama şeması en yaygın olanıdır, ancak birçok cihaz T-568A kablolama şemasını da destekler. Yama kablolarının her iki ucu da bir standart temelinde kablolanmışsa, düz bir bağlantıdır. Her iki standart da düz kablo için kullanılabilir. Değilse, bu bir geçit bağlantısıdır. Bazı ağ uygulamaları, bir ucunda bir T-568A konektörü ve diğerinde bir T-568B konektörü olan bir Ethernet crossover kablosu gerektirir. Bu tür bir kablo genellikle doğrudan bilgisayardan bilgisayara bağlantılar için kullanılır. Aşağıdaki bölüm, düz kabloyu (veya yama kablosunu) ve çapraz kabloyu ayrıntılı olarak tanıtacaktır.

Yama kablosu nedir?

Birçok ağ uzmanı, her türlü düz kabloyu ifade etmek için yama kablosu terimini kullanır. Yani Ara kablo genellikle bir düz kablo denir. Başka bir deyişle, yama kablosu yol boyunca değişmez veya değiştirilmez. Her iki uç da aynı kablolama standardını kullanır: t-568A veya t-568B. bu nedenle, yama kablosunun her iki tarafı (konektör A ve konektör B) aynı yama kablosu renklerine sahip Tel düzenine sahiptir (aşağıdaki resimde gösterildiği gibi). Özellikle, a konektöründeki pim 1, B konektöründeki pim 1’e, pim 2’den pim 2’ye vb.gider. Bu yama kabloları, bilgisayarı anahtarlara, hub’lara veya yönlendiricilere bağlamak için yaygın olarak kullanılır.

Çapraz Kablo Nedir?

Çapraz kablo, adından da anlaşılacağı gibi, bir uçtan diğerine geçerken kesişir veya takas eder. Yama kablosunun aksine, çapraz kablo her iki ucunda iki farklı kablolama standardı kullanır: bir uç T568A kablolama standardını kullanır ve diğer uç T568B kablolama standardını kullanır. Çapraz kablonun her iki tarafı (konektör A ve konektör B) farklı renkte Tel düzenine sahiptir ve konektör A’dan çıkan teller konektör B’deki doğru pimle eşleşmelidir. Aşağıdaki bağlantı şemasında gösterildiği gibi, a konektöründeki pim 1’in B konektöründeki pim 3’e, pim 2’den pim 6’ya, pim 3’ten pim 1’e ve pim 6’dan pim 2’ye vb.gittiğini görebilirsiniz. Çapraz Kablolar esas olarak iki yönlendirici, bilgisayar veya hub bağlamak için kullanılır.

Yama kabloları vs Crossover kablosu: ne zaman kullanılır?

Kısacası, bir crossover kablosu, bir PC’ye bir PC veya bir anahtara bir anahtar gibi birlikte iletişim kurmak için aynı tipteki iki cihazı birbirine bağlar. Yama kablosu, bir PC ve bir anahtar gibi iki farklı cihazı birbirine bağlar. Aşağıdaki senaryolarda farklı uygulamalar açıklanacaktır.

Senaryo 1: PC’den PC’ye

Doğrudan birbirine bağlı iki bilgisayarımız varsa. Ve her iki bilgisayar da TX kablosuyla iletmeye çalışır, sinyalleri çarpışır. Ayrıca, RX teline hiçbir şey gönderilmeyecektir. Bu nedenle, ne bilgisayar birşey almak mümkün olacak. Bu noktada, iki PC arasında bağlantı kurmak için çapraz kabloya ihtiyaç vardır. Bu tür bir kablo geçildiğinden, PC 1’den TX kablosuna gönderilen sinyal PC 2’nin RX kablosuna alınabilir. Crossover kablolarının genellikle iki aynı cihazı bağlamak için kullanılmasının nedeni budur.

Senaryo 2: PC’ye geçmek için PC

Bir anahtar iki bilgisayar arasında karıştırılırsa ne olur? Aslında, anahtar, tellerin doğuştan geçişi olan iki bilgisayar arasında iletişim kurmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, bizim için çapraz kabloya ihtiyacımız yok. PC 1’in TX teline gönderdiği şey, RX telindeki anahtar tarafından alınır ve daha sonra TX teline iletir, sonunda diğer PC’nin RX teli tarafından alınır. Ve tam tersi. Bu nedenle, bir anahtar bir PC’ye bağlandığında, sadece bir yama kablosu kullanabilir.

Senaryo 3: PC’ye geçmek için PC’ye geçmek için

O zaman karışımda iki anahtar varsa ne olur? İki anahtar ayrı ayrı kabloyu bir kez geçer, bu nedenle anahtarlar arasında geçen başka bir çift ortaya çıkar. Yukarıda belirtildiği gibi, iki aynı cihazın bağlantı kurmak için çapraz bir kabloya ihtiyacı vardır. Yukarıdaki Diyagramdan şunu görebiliriz:

(1) zaman PC 1 anahtarı 1 bağlanır, biz bir yama kablosu gerektirir.

(2) zaman anahtarı 1 anahtarı 2 bağlanır, biz bir crossover kablo gerektirir.

(3) zaman anahtarı 2 PC 2 bağlanır, biz bir yama kablosu gerektirir.

Sonuç

Genel olarak, bir yama kablonuz veya çapraz kablonuz olup olmadığını belirlemek için, kablonun kablolarını ve kabloyu kullanacağınız durumu göz önünde bulundurmanız gerekir. FS.COM ağ gereksinimlerinizi karşılamak için Cat5e yama kabloları, Cat6, Cat6a ve Cat7 kabloları dahil olmak üzere çok çeşitli renkli yama kabloları (düz) sunar. Ek olarak, ağ yama panelleri, ağ araçları, Ethernet toplu kabloları ve diğer kablo montajları da mevcuttur.

]]>
https://fiberfox.com.tr/patch-kablo-ve-capraz-kablo-farki-nedir/feed/ 0
5G Ağları İçin 5 Fiber Optik Türü https://fiberfox.com.tr/5g-aglari-icin-5-fiber-optik-turu/ https://fiberfox.com.tr/5g-aglari-icin-5-fiber-optik-turu/#respond Wed, 14 Jul 2021 14:09:57 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4281 5G Ağları İçin 5 Fiber Optik Türü Devamı »

]]>
Fiber optik kablolar, 5G rakiplerinin en önemli unsurlarından biri haline geldi. 5G ağlarının tüketicilere ekstra güvenilir ve gelişmiş bağlantılarla yüksek hızlı ve düşük gecikmeli teklifler sunacağı kabul edilebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için, daha büyük 5G frekans bandı ve kısıtlı ağ kapsama alanı nedeniyle ekstra 5G baz istasyonlarının oluşturulması gerekir. Ve 2025 yılına kadar, küresel 5G baz istasyonlarının toplam miktarının 6.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor, bu da fiber optik kablo performansı ve oluşturulması için daha büyük standartlar ortaya koyuyor.

Şu anda, 5G topluluk mimarilerinde ve teknik çözüm seçiminde hala bazı belirsizlikler var. Bununla birlikte, temel vücut katmanında, 5G fiber Kablolar mevcut her faydayı ve gelecekteki gelişim isteklerini karşılamak zorunda kalacaktır. Aşağıdakiler, bir dereceye kadar geliştirilen 5G ağlarındaki sorunları ele alan 5 fiber optik kablo şeklidir.

Zahmetsiz 5G kapalı mikro baz istasyonları için viraj duyarsız optik Fiber

Muazzam 5G yeni makro baz istasyonları ve iç mekan mikro baz istasyonları arasındaki yoğun fiber bağlantıları, 5G giriş ağı yapılarındaki ana projedir. Sorunlu kablolama ortamları, istisnai olarak iç mekan fiber kabloları ve kapalı ev ve viraj, fiber viraj performansı için aşırı şartlar gerektirir. Optik fiber uyumlu ITU G. 657.A2/B2 / B3, performanstan ödün vermeden köşelerde zımbalanabilen ve bükülebilen ince bükülme genişletilmiş performansa sahiptir.

Birçok fiber üreticisi, 5G iç mekan uygulamalarında bu tür sorunları çözmek için düşük kayıplı bükülmeye duyarlı fiber (BIF) kabloları duyurdu.

OM5 çok modlu Fiber 5G çekirdek ağları için kullanılan

5G sağlayıcı sağlayıcıları ayrıca, içeriğin depolandığı bilgi merkezlerinin fiber optik topluluk yapısına da dikkat etmelidir. Ödül olarak, bilgi tesislerinin iletim hızı 10g/25G, 40G/I00G’DEN 25G/I00G, 200G/400G’YE dönüşüyor ve bu da veri tesisleri içinde ara bağlantı için kullanılan çok modlu optik fiberler için yeni özellikler ortaya koyuyor. Çok modlu optik lifler için uygun hakim Ethernet tipik gerektiğini, SWDM ve BiDi gibi teknolojileri çoklu dalga boyu 400 G ve 800 G, destek çok büyük hız için uzun vadeli iyileştirmeler kapak ve aynı şekilde durumlar kablolama bilgi merkezleri yoğun ayarlamak için yeterli bükülme direnci vermek zorunda.

Bu koşulların altında, yepyeni geniş bant OM5 çok modlu fiber, bilgi çekirdeği yapıları için sıcak nokta seçimine dönüşür. OM5 fiber, 850 nm ila 950 nm civarında aynı anda birkaç dalga boyunun iletilmesine izin verir. PAM4 modülasyonu ve WDM teknolojik know-how’ı benimseyerek, OM5 optik fiber, 100Gb/s, 200Gb/s ve 400Gb/s iletim sistemlerinde 150 metreye yardımcı olmaya hazırdır ve gelecekteki hızlı mesafe ve aşırı hızlı iletim ağlarının kabiliyetini kesinleştirerek, 5G atmosferinin altındaki veri içi çekirdek bağlantıları için en iyi seçimdir.

Üç. Mikron çaplı optik fiberler daha büyük Fiber yoğunluğu sağlar
5G taşıyıcı ağların erişim katmanının veya toplama katmanının karmaşık dağıtım ortamlarının bir sonucu olarak, kısıtlanmış mevcut kablo boru hattı varlıkları gibi sorunlarla karşılaşmak kolaydır. Sınırlı alanın ekstra optik fiberleri koruyabilmesini sağlamak için, kablo üreticileri kablo demetlerinin boyutlarını ve çapını kesmek için kaba çalışıyorlar. Örnek olarak, son zamanlarda Prysmian grubu, 5G teknoloji taleplerini karşılamak için bendbright XS yüz sekizµm tek modlu fiberi sundu. Bu ilerici optik fiber, kablo tasarımcılarının 125µm cam çapını korurken aynı zamanda güçlü bir şekilde düşürülmüş kablo boyutları sunmasına izin verir.

Benzer bir şekilde, aynı fikirlerle Corning, fiber kablo üreticilerinin daha küçük bir genel dış çap elde etmek için 245 mikrondan 200 mikrona kadar olan önceki kablo kaplama kalınlıklarından 45 mikronu tıraş etmelerini sağlayan SMF-28 extremely 200 fiberini sundu. Ve ekstra bir optik fiber markası olan Yofc, ek olarak, 5G ağları için easyband plus-Mini 200µm alçaltılmış çaplı bükme duyarsız elyafı sunar; Bu, kablo çapını %50 kullanarak azaltacak ve boru hatlarındaki fiber yoğunluğunu önemli ölçüde artıracaktır.

Önemli güçlü disipline sahip ULL Fiber, 5G bağlantı uzunluğunu uzatabilir

5G fiber üreticileri, fiber erişimini mümkün olduğunca uzatmak için ultra düşük kayıplı (ULL) fiber optik uygulamalı Bilimleri aktif olarak araştırıyorlar. G. 654.E optik fiber, devrim niteliğindeki 5G fiberin bu formlarından biridir. Ortak G. 652’den bir tür.D fiber yaygın olarak 10g, 25G ve 100G, G. 652’de kullanılır.E fiber, optik fiberin doğrusal olmayan sonuçlarını büyük ölçüde azaltabilen ve 200g ve 400G bağlantılarında daha büyük işaret modülasyon formatı ile zorluk çekmeyen OSNR’Yİ daha güçlü hale getirebilen daha güçlü bir alan ve ultra düşük kayıp yönleriyle birlikte gelir.

İletim hızının ve 5G çekirdek ağının ve bulutlu veri ortasının yeteneğinin sürekli artmasıyla, bunun gibi fiber optik kablolar muhtemelen daha fazla istenecektir. Bugünün Corning’in TXF elyafının çeşitli G. 654 olduğu belirtiliyor.E fiber, genel ağ faturalarını düşürürken bile bant genişliği ihtiyaçlarını geliştirmeye özen gösteren ağ operatörlerini desteklemek için aşırı bilgi harcama yetenekleri ve ince erişim ile birlikte gelir. Son zamanlarda, Infinera ve Corning, bu txf fiberini kullanarak 800km boyunca 800G yaptılar; bu, bu fiberin 5G ağ dağıtımı için yüksek kaliteli uzun mesafeli iletim çözümleri sunması bekleniyor.

Turbo 5G topluluk kurulumu için Fiber optik kablo

5G topluluk dağıtımı, her iç ve dış mekan olayını kapsar, kurulum hızı unutmamak istediğiniz bir faktördür. Kuru su engelleme biliminden yararlanan tam kuru optik kablo, kablo kurulum süresi boyunca fiber ekleme hızına bir destek verecek konumdadır. Hava üflemeli mikro Kablolar kompakt ve hafiftir ve fiber sayısını en üst düzeye çıkarmak için aşırı fiber yoğunluğu içerir. Bu kablo çeşidi, birden fazla bükülme ve dalgalanma ile daha uzun kanallara monte edilmek için uygundur ve insan gücü ve kurulum süresinde ve üfleme kurulum yaklaşımları ile yüksek kurulum verimliliğinde alışveriş yapabilir. Dış fiber kablo dağıtımı için, bazı anti-kemirgen ve anti-kuş optik kabloları da kullanılmalıdır.

5G ağları için hazır olun

şu anda, optik fiber, 5G taleplerine ölçeklendirme pozisyonunda ideal bir ortamdır. 5G ağları daha büyük bant genişliği yeteneği, düşüş gecikme özellikleri ve karmaşık dışında dağıtımları fiber optik üreticileri için zorluklar yanı sıra sınırsız bir potansiyeli ifade, ama optik ağlar bizim hızla bu yeni ihtiyaçları karşılamak için adapte etmeli. Yukarıda açıklanan optik fiberin yanı sıra, 5G fiber üreticilerinin pazar için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde farklı devrimci fiberler ortaya koyacakları açık olmaya devam ediyor.

]]>
https://fiberfox.com.tr/5g-aglari-icin-5-fiber-optik-turu/feed/ 0
Fiber Optic Kablo Tipleri: Single Mode vs Multimode Fiber Kablo https://fiberfox.com.tr/fiber-optic-kablo-tipleri-single-mode-vs-multimode-fiber-kablo/ https://fiberfox.com.tr/fiber-optic-kablo-tipleri-single-mode-vs-multimode-fiber-kablo/#respond Wed, 14 Jul 2021 12:34:44 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4241 Fiber Optic Kablo Tipleri: Single Mode vs Multimode Fiber Kablo Devamı »

]]>
Single mod fiber (SMF) ve multi mod fiber (MMF) kablo tipleri çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılsa da, single mod fiber ve multi mod fiber arasındaki farklar hala kafa karıştırıcıdır. Bu makale temel yapı, fiber mesafesi, maliyet, fiber rengi vb.üzerine odaklanacaktır.. single mod ve multi mod fiber türleri arasında derinlemesine bir karşılaştırma yapmak.

Single Mode ve Multimode Fiber’e Genel Bakış

Single mod, fiberin bir seferde bir tür ışık modunun yayılmasına izin verdiği anlamına gelir. multi mod fiberin birden fazla mod yayabileceği anlamına gelir. single mod ve multi mod fiber arasındaki farklar esas olarak fiber çekirdek çapı, dalga boyu ve ışık kaynağı, bant genişliği, renk kılıfı, mesafe ve maliyette yatmaktadır.

Çekirdek Çapı

Single mod fiber çekirdek çapı multi mod fiberden çok daha küçüktür. Diğerleri mevcut olsa bile tipik çekirdek çapı 9 µm’dir. Ve multi mod fiber çekirdek çapı tipik olarak 50 µm ve 62.5 µm’dir, bu da daha yüksek “ışık toplama” yeteneğine sahip olmasını ve bağlantıları basitleştirmesini sağlar. Single mod ve multi mod fiberin kaplama çapı 125 µm’dir.

Multi mod fiberin zayıflaması, daha büyük çekirdek çapı nedeniyle SM fiberden daha yüksektir. Single mod kablonun fiber çekirdeği çok dardır, bu nedenle bu fiber optik kablolardan geçen ışık çok fazla yansıtılmaz, bu da zayıflamayı minimumda tutar.

Dalga Boyu Ve Işık Kaynağı

Multi mod fiberin büyük çekirdek boyutu nedeniyle, 850nm ve 1300nm dalga boyunda çalışan LED’ler (ışık yayan diyotlar) ve Vcsel’ler (dikey boşluklu yüzey yayan lazerler) gibi bazı düşük maliyetli ışık kaynakları multi mod fiber kablolarda kullanılır. Single mod fiber, kabloya enjekte edilen ışığı üretmek için genellikle bir lazer veya lazer diyotları kullanır. Ve yaygın olarak kullanılan single mod fiber dalga boyu 1310 nm ve 1550 nm’dir.

Bant

Multi mod fiber bant genişliği, ışık modu ile sınırlıdır ve şu anda maksimum bant genişliği 28000MHZ*km OM5 fiberdir. Single mod fiber bant genişliği teorik olarak sınırsızdır, çünkü bir seferde sadece bir ışık modunun geçmesine izin verir.

Renk Kılıf

TIA-598C standart tanımına göre, askeri olmayan uygulamalar için, single mod kablo sarı dış kılıf ile kaplanır ve multi mod fiber turuncu veya su ceketi ile kaplanır. Fiber Optik kablo renk kodu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Single Mod ve Multi Mod Fiber Mesafesi

Single mod fiberin uzun mesafeli uygulamalar için uygun olduğu bilinirken, multi mod optik fiber kısa mesafeli çalışmalar için tasarlanmıştır. O zaman single mod ve multi mod fiber mesafesi söz konusu olduğunda, ölçülebilir farklar nelerdir?

Grafikten, single mod fiber mesafesinin 1g’den 10G’YE kadar veri hızında multi mod fiber kablolarınkinden çok daha uzun olduğunu görüyoruz, ancak OM3/OM4/OM5 multi mod fiber daha yüksek bir veri hızını destekliyor. Multi mod optik fiber büyük bir çekirdek boyutuna sahip olduğundan ve birden fazla ışık modunu desteklediğinden, fiber mesafesi multi mod adım indeksli fiberde yaygın bir fenomen olan modal dağılım ile sınırlıdır. Single mod fiber olmasa da. Bu ikisi arasında temel bir fark var. Ek olarak, OS2 single mod fiber, tabloda listelenmeyen 40G ve 100G bağlantılarında daha uzun mesafeleri destekleyebilir.

Single mod ve Multi Mod Fiber maliyeti

” Single mod ve multi mod fiber maliyeti ” bazı forumlarda sıcak bir konudur. Çok sayıda insan kendi görüşlerini dile getirdi. Görüşleri esas olarak optik alıcı-verici maliyetine, sistem maliyetine ve kurulum maliyetine odaklanmaktadır.

Optik Alıcı-Verici Maliyeti

Single mod alıcı-vericilere kıyasla, multi mod alıcı-vericilerin fiyatı neredeyse iki veya üç kat daha düşüktür. Aşağıdaki tablo, FS uyumlu Cisco single mod alıcı-vericileri ve multi mod alıcı-vericileri örnek olarak almaktadır.

Sistem Maliyeti

Genellikle daha uzun mesafeli uygulamalara yönelik olan single mod fiberlerin temel özelliklerini kullanmak için, daha küçük nokta boyutuna ve genellikle daha dar spektral genişliğe sahip daha uzun dalga boylarında çalışan Lazerli alıcı-vericiler gerekir. Küçük çekirdek çapları için yüksek hassasiyetli hizalama ve daha sıkı bağlayıcı toleransları ile birlikte bu alıcı-verici alıcı-verici özelliklerini önemli ölçüde daha yüksek maliyetler ve fiber bağlantılar için genel olarak daha yüksek ara bağlantı ücreti ödemenize neden.

Multi mod fiberlerle kullanım için optimize edilmiş VCSEL tabanlı alıcı-vericiler için üretim yöntemleri, dizi cihazlarına daha kolay üretilir ve eşdeğer single mod alıcı-vericilerden daha düşük maliyetlidir. Çoklu fiber şeritlerin ve çoklu alıcı-verici dizilerinin kullanılmasına rağmen, simpleks-dubleks bağlantı üzerinden tek veya çok kanallı işlem kullanan single mod teknolojiye göre önemli maliyet tasarrufu vardır. Multi mod fiber sistem, paralel optik tabanlı Ara bağlantılar kullanan standart tabanlı bina uygulamaları için en düşük sistem maliyetini ve 100g’ye yükseltme yolunu sunar.

Kurulum Maliyeti

Single mod optik fiber genellikle multi mod fiberden daha ucuzdur. Sonunda 10G veya daha hızlı gitmek istediğiniz bir 1G fiber optik ağ oluştururken, single mod fiber maliyet tasarrufu yaklaşık yarı fiyattan tasarruf sağlar. Multi mod OM3 veya OM4 fiber, SFP modülleri için maliyette %35 artarken. Single mod optikler daha pahalıdır, ancak multi mod modun değiştirilmesinin işçilik maliyetleri, özellikle OM1—OM2—OM3—OM4’Ü takip ederse, önemli ölçüde daha yüksektir. Kullanılmış eski Fiber Kanal Sfp’lerine bakmak istiyorsanız, single mod 1g’nin fiyatı zeminden düşer. Bütçeniz varsa ve 10g kısa bağlantılara ihtiyacınız varsa, son kontroldeki ekonomi hala multi mod desteği destekler. Tek-modu için fiyat primi düşecek tarih anlaşılacağı gibi gözünüzü şu ekonomi olsa tutun.

]]>
https://fiberfox.com.tr/fiber-optic-kablo-tipleri-single-mode-vs-multimode-fiber-kablo/feed/ 0
Fiber Renk Kodu Nasıl Belirlenir? https://fiberfox.com.tr/fiber-renk-kodu-nasil-belirlenir/ https://fiberfox.com.tr/fiber-renk-kodu-nasil-belirlenir/#respond Wed, 14 Jul 2021 10:05:36 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4235 Fiber Renk Kodu Nasıl Belirlenir? Devamı »

]]>
Yıllardır laboratuvarlarda ve veri tesislerinde özel fiber optik kablo çeşitlerini kullanıyoruz. 50/125 ve 62,5/125 çok modlu fiberleri veya Single modlu fiberleri bir araya getirmek yeşil bir ele has bir şey değil. 10 ve 100 binlerce lif. Neyse ki, uluslararası en ünlü yaklaşım olan EIA/TIA-598 gibi bu sorunları çözmek için yapılmış sistemler var. Optik fiber kabloların farklı formları ve sayıları için fiber renk kodunu içerir. Bu fiber optik kablo renk kodları, bir fiber optik kabloyu ceketinden, tamponundan, tüpünden, konnektöründen vb. tanımlamamızı destekler.

Dış Ceket Renk Kodu

Renkli dış kılıflar veya baskı, dış tesis ve tesislerde fiber kablo, Fiber dağıtım kabloları, fiber optik patch kablolar ve benzerleri üzerinde kullanılabilir. EIA/TIA-598’de, elyaf renk kodu, istisnai elyaf türleri için kılıf renk kodlarını tanımlar. Bu nedenle, sadece bir tür fiber içeren fiber optik kabloyu, kılıf renginden sorunsuz bir şekilde tanımlayacağız; belirtilen başka bir durum dışında, birden fazla fiber türü içeren bina kablosunun dış kılıfı, kablo içindeki fiberlerin miktarlarını ve çeşitlerini belirlemek için bir yayın açıklaması kullanacaktır, örneğin “12 Fiber 8 x 50/125, 4 x 62.5/125.”

Elyaf renk kodu standardında özel ceket renkleri dışında, dış ceket üzerindeki baskı elyaf sınıflandırmalarını anlatabiliyorsa farklı renkler de kullanılabilir. Bu tür renkler, marka ve kişi arasında kararlaştırılmalıdır.

İç Kablo Organizasyonel Fiber Renk Kodu

Çok fiberli bir kablonun içinde, karakter fiberleri fiber renk koduyla da uyumludur. Her bir elyafın üzerindeki renk kodlu ceketler, tamponlar veya tüpler sayesinde, birbirlerinden büyük ölçüde farklıdırlar. EIA/TIA-598 ile uyumlu olarak, iç lifler 12 liflik bir demet halinde renk kodludur ve saat yönünde sayılırlar.

Multi mod fiber kablolar için iki durum vardır:

Her biri 12 veya daha az telli birden fazla tampon tüpünü kapsayan kablolar için, her tüp aynı fiber renk koduna göre numaralandırılmalı veya renklendirilmelidir, Örnek 1. tüp mavi, 2. tüp turuncu ve diğerleri.

12’den fazla telli kablolar için, fiber optik kablo renk kodu kendini tekrar eder. 12 fiberden oluşan her iş gücü başka bir şekilde tanımlanır. Örneğin, 24 iplik grubu, bazı varyasyonlarla tekrar eden elyaf renk koduna sahiptir, Örnek 12 iplikten oluşan 1. ekip güçlü renklerdir ve 2. ekip, çizgili veya işaretleri tercih eden düz bir renktir.

Konnektör Renk Kodu

Konnektörler ayrıca fiber renk kodunun bir parçasıdır. Fiber kaplama yüzeyinin özel cila stilleri olduğu için, fiber jumper’lerin konnektörleri ve eşleşen adaptörler tanımlama için renk kodludur. Bununla birlikte, FC ve ST gibi metalik konnektörlerin ortaya çıkışı konnektör renk kodlama kompleksi yaptı, bu nedenle renkli gerilimli konfor botları ek olarak kullanılır. Önyükleme rengi üreticiler arasında farklılık gösterebilir.

Sonuç;

Fiber optik kablo renk kodu, fiber çeşitlerini renkli fiber kılıf, fiber konnektör, fiber kılıf vb.’den görsel olarak ayırt etmemize yardımcı olan bir işlemdir. Optik fiber renk kodlaması, fiber optik mühendisleri için ekleme süresi boyunca pratiktir, çünkü renkli fiberler ayrıca kablo akışı sırasında renk kodlarının sürekliliğini de destekler. Sonuç olarak, fiber kablo renk kodlaması, bakır kablolama yöntemlerine bükümlü çift renk kodlaması gibi fiber optik iletişimin temelini oluşturur.

]]>
https://fiberfox.com.tr/fiber-renk-kodu-nasil-belirlenir/feed/ 0
Kampüs Alan Ağının Tam Kılavuzu https://fiberfox.com.tr/kampus-alan-aginin-tam-kilavuzu/ https://fiberfox.com.tr/kampus-alan-aginin-tam-kilavuzu/#respond Tue, 13 Jul 2021 14:53:33 +0000 https://fiberfox.com.tr/?p=4199 Kampüs Alan Ağının Tam Kılavuzu Devamı »

]]>
yerel alan topluluğu, büyük alan topluluğu, Kampüs alanı topluluğu ve Metropolitan alan ağı, esasen en köklü ağ çeşitleridir. Bu ağlar, mesajların seyahat edebileceği alanı, hızlarını ve araçlar arasındaki iletişimi etkileyen diğer birçok parametreyi sınırlar. Aşağıda ana hatlarıyla kampüs topluluğu hakkında bir danışman ve bunun LAN ve MAN’dan farkı anlatılmaktadır.

Kampüs Alan Ağı Nedir?

Çoğu zaman, CAN, örneğin bir akademik kampüs, organizasyon kampüsü veya ordu üssü gibi sınırlı bir coğrafi mahallede birbirine bağlanan bir ağı tanımlayan Kampüs alan ağı anlamına gelir. CAN’ın en iyi örneği, ağın yönetim bloğunu, eğitim yapılarını, kütüphaneyi ve eğitimdeki farklı binaları birbirine bağladığı bir kurumdadır. Basitçe söylemek gerekirse, CAN tanımı, küçük bir disiplinin belirli ayarlarına sahip Metropolitan alan topluluğu gibidir.

Bununla birlikte, Kampüs alan ağı tanımı, onu yerel disiplin ağlarından daha büyük, ancak geniş alan ağlarından daha küçük yapar. Yerleşkeye sahip olan şirketler veya kurumlar, genellikle Kampüs konusu Ağ oluşturma aparatına ve altyapısına da sahiptir ve çalışır. Çoğu CAN, tek bir topluluk yazmak için toplu olarak birleştirilen yönlendiriciler ve anahtarlar aracılığıyla ilgili birkaç LAN içerir.

Ancak, ağa kablosuz veya kablolu olarak giren müşterilerin ağ içindeki diğer tekniklerle anında iletişim kurabilmeleri açısından tıpkı LAN’lar gibi çalışırlar. Bununla birlikte, kampüs disiplini topluluğunun iki baskın avantajı vardır.

Güvenlik

Diğer ağ türleri gibi değil, Kampüs disiplin ağı, çoğu durumda kampüs BT bölümü olan tek bir varlık aracılığıyla sürdürülür ve yönetilir. Topluluk yöneticileri, ağı kolayca açığa çıkarabilir, düzenleyebilir ve ağa erişime izin verebilir. İş gücü ayrıca yetkisiz girişi engellemek için CAN ve internet sağlayıcıları arasında güvenlik duvarları kurar. Müşterilerin erişebileceği internet bağlantı noktalarını veya web sayfalarını kısıtlamak için proxy sunucuları da kullanabilirler.

Yüksek hız

CAN topluluk tanımı içinde tanımlandığı gibi, CAN içindeki tebliğ bir mahalle topluluğu aracılığıyla durum alır. Bu nedenle, ağ içindeki bilgi geçiş hızı kesintisizdir ve normal web hızından daha iyi kalır. Bununla müşteriler devasa belgeleri hızlı bir şekilde paylaşabilir. Örnek olarak, web’e bağlandığında genişletilmiş bir videoyu verimli bir şekilde yüklemek muhtemelen birkaç saat sürecektir. Ancak bu tür videoların CAN üzerinden aktarılması birkaç dakika sürer.

CAN vs. LAN vs. MAN

CAN, LAN ve MAN arasındaki farklar tanımlarındandır. Birçoğu bir kampüs topluluğunun ne olduğuna bahse girebilirken, artık her kurum farklı ağ biçimlerinden farkını heceleyemez. Ne olursa olsun, yukarıda belirtildiği gibi CAN, bir kurum veya kurum kampüsü veya askeri üs içindeki birbirine bağlı bir topluluktur.

Öte yandan, yerel alan topluluğu olarak adlandırılan diğer herhangi bir durumda LAN, normalde 1 ile 5 km arasında değişen küçük bir coğrafi bölgeyi kaplayan bilgisayar ağlarını ifade eder. LAN, bir dizi yapıyı, bir üniversiteyi, konutu veya iş yerini kaplayabilir. Oldukça sık, LAN bağlantıları Ethernet kabloları aracılığıyla yapılır, ancak son kişi kontraları kablosuz bağlantılar aracılığıyla bir yazışmayı sürdürebilir.

MAN veya Metropolitan alan topluluğu, bir şehir veya coğrafi alanda kullanılan ve toplamda 50 ila 60 km arasında geniş bir aralığı maskeleyen bir bilgisayar ağıdır. LAN ve gücün aksine, MAN, çok sayıda komşu alan ağını olağan bir köprü kullanarak geniş bir topluluğa bağlayan yüksek hızlı bir ağdır. Genel olarak, omurga izleri olarak adlandırılan köprü, bilgi aktarım hızını artırmak için optik fiberler kullanır.

Aşağıda üç ağ türünün bir değerlendirmesi bulunmaktadır.

Yazılımına gelince, LAN, iş güvenliğini korurken yasa dışı kullanıcıların girişini reddetmek isteyen ajanslar kullanılarak da kurulacaktır. MAN’ın geniş çapta tanımlanmış bir yazılımı, birçok şehirde kullanılan kablolu televizyon ağıdır. MAN ağları, olağanüstü bölgelerde bulunan departman işyerlerini birbirine bağlamak için devlet kurumları ve özel şirketler tarafından kullanılır.

Sonuç olarak

Kampüs alanı Ağları genellikle bütçeniz dahilindedir, uygulanması kolay ve gereklidir. İdari iş yerleri, personel odaları, normal odalar, konferans salonları, pansiyonlar, spor salonları ve diğer alanlar arasında ortak bir topluluk sunarak birkaç blokta çalışan üniversitelerde ve şirket firmalarında paha biçilemez.

]]>
https://fiberfox.com.tr/kampus-alan-aginin-tam-kilavuzu/feed/ 0